kategorije

PREKMURSKA PESEM

Prekmurje (madžarsko Muravidék, prekmursko, Prekmürje, Prekmörje, hrvaško Prekomurje, nemško Übermurgebiet) je nižinska pokrajina na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije ob meji z Avstrijo in Madžarsko, na levem bregu reke Mure, po kateri je tudi dobila ime. Iz Prekmurja izvira kar nekaj ljudskih običajev in navad. Med njimi so najbolj znani različni plesi, sejmi, obrti ter poroka s Pozvačini. V Sloveniji so znane prekmurske pesmi Marko skače, Rezanka, Gjaj, gjaj, gjaj. Tradicionalna moška noša je sestavljena iz visokih črnih čevljev, ... več Prekmurje (madžarsko Muravidék, prekmursko, Prekmürje, Prekmörje, hrvaško Prekomurje, nemško Übermurgebiet) je nižinska pokrajina na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije ob meji z Avstrijo in Madžarsko, na levem bregu reke Mure, po kateri je tudi dobila ime. Iz Prekmurja izvira kar nekaj ljudskih običajev in navad. Med njimi so najbolj znani različni plesi, sejmi, obrti ter poroka s Pozvačini. V Sloveniji so znane prekmurske pesmi Marko skače, Rezanka, Gjaj, gjaj, gjaj.
Tradicionalna moška noša je sestavljena iz visokih črnih čevljev, belih hlač iz debelega blaga, bele srajce tankega blaga, rjavega ali črnega telovnika, suknjiča ter črnega klobuka; ženska noša paiz visokih črnih čevljev, dolgega belega krila, svetlega predpasnika, majice z kratkimi rokavi in bele jope.
V 19. stoletju so nosili obleko iz domačega platna tudi v Prekmurju. V obdobju pred prvo svetovno vojno so moški in ženske večinoma že nosili oblačila, ki so bila krojena pod vplivom tedanje preproste oblačilne mode in so bila podobna v večjem delu Slovenskega etničnega ozemlja. Ena izmed njih je, vsaj pri mlajših ženskah, privrženost beli ali svetlejši barvi oblačil, ki pa so bila narejena že iz bombažnega platna in sodobno krojena.
Po prvi svetovni vojni so se nosile po šegi 19. stoletja le še nekatere ženske; oblečene so bile v bele platnene rokave in krilo, bel ali drugo barven predpasnik, pokrite pa s pečo. Okrog leta 1915 je mlajša poročena ženska oblekla za ples belo in tu in tam tudi vzorčasto oprijeto bluzo dolgo na pole rezano rjavo krilo na pas, ki je bilo v pasu le malo nagubano. Na krilu so bile ped nad spodnjim robom prišite dva prsta široke črne čipke. Opasan je omela bel predpasnik, katerega traka sta bila zavezana v poškrobljeno pentljo. Obute je imela črne nogavice in visoke črne čevlje. Pokrita je bila z belo naprej zavezano ruto, ki je imela drobne črne cvetlice. Domačini iz Melinec so imeli za ples pred prvo svetovno vojno z modro ali rdečo vezenino okrašene breguše približno dva centimetra nad hlačnimi resicami.
V Pomurju so nosile neveste modno obleko, narejeno iz bele svile ali tanke volne krem barve, že ob koncu 19 stoletja. Ženska je imela za poroko kremnato obleko, krilo in bluzo. Krilo je bilo razrezano v več pol, ki so se širile navzven. Reklin je bil iz enakega blaga. Na prsih je imel po vsej dolžini po štiri gubice na vsako stran. Samo na eni od štirih grbic so bile prišite ozke bele čipke. Na glavi je imela bel ali roza venec, ki je imel na levi in desni po eno kito. Belo spodnje bombažno krilo je imelo čipko ob robu. Ženin je imel praviloma temno, navadno črno kompletno obleko, ki so jo sestavljali hlače, telovnik in suknjič, dalje bela srajca, temen klobuk in črni visoki čevlji. Prekmurščina je slovensko narečje, ki se je razvijalo zelo ločeno od drugih slovenskih narečij. Prekmurje in Porabje je bilo s Slovenci poseljeno še pred vdorom Madžarov v Panonsko nižino. Ti so si skušali podjarmiti Slovence v Prekmurju, vendar jim to nikoli zares ni uspelo. Ker je bila pokrajina zelo zaprta in zaostala, govor ni bil pod vplivom slovenskega knjižnega jezika in se je osamosvojil, čeprav so se v 17. stoletju evangeličanski duhovniki v Slovenski okroglini držali Svetega pisma Jurija Dalmatina in jezika Primoža Trubarja.
Neizobraženim ljudem je bil Trubarjev knjižni jezik sprva nerazumljiv.
Prekmurščina je kot osamosvojeno narečje izoblikovala književnost, ki ni posebnost le v slovenski, temveč v celotni južnoslovanski književnosti. Med najpomembnejšimi deli sta zlasti prevoda Nove Zaveze s strani Števana in Mikloša Küzmiča, Nouvi Zákon in Szvéti evangyeliomi.
Prekmurske politične in kulturne avtoritete, kot so Jožef Borovnjak, Ferenc Ivanocy, Jožef Klekl in drugi, so presodile, da je treba Prekmurce zediniti z drugimi Slovenci, čeprav naj prekmurski jezik ne bi popolnoma izginil iz tiska, pouka in liturgije, saj gre za star, tradicionalni jezik: ne slovenski knjižni jezik, temveč knjižna prekmurščina je bila tista, ki je dolga leta držala skupaj Slovence v Prekmurju.

Besedilo kopirano iz Wikipedije manj

Glasba ogledov 2587 dodan 10. 11. 2013

Komentarji 22

če želiš komentirati, se
JOJO65
6 let nazaj

prekrasno v celoti...LP

dartoplak
6 let nazaj

Zelo mi je všeč video...

lasie
6 let nazaj

Lajkam

vitasi
6 let nazaj

lep zanimiv video..

desa
6 let nazaj

LETOS SE JE EN ČLOVEK UTOPIL V TEJ REKI

MLADI
6 let nazaj

lepo

wesnika18
6 let nazaj

krasni video ;)

atoma
6 let nazaj

zelo lepo, sem uživala ob tvojem sprehodu-pozdravček

azaleja
6 let nazaj

Enkratno prijatelj res občudovanja vredno,
še veliko takih sprehodov....
lep dan ti želim...lp

tvojazvezda
6 let nazaj

zelo lepo, prerčudovito lepo, mura ima svoj čar, če jo seveda znaš občudovati, ko imam čas se rada sprehajam ob Muri, Puhika čestitke zelo lep video, lepo se imej in hvala za tako lep pomirjajoč video

zlatolaska22
6 let nazaj

zelo lepo narejeno v celoti zelenko tvoj......lp

kornelija.drgan
6 let nazaj

Zelo lepo, hvala Darjan za vse napisano..Lepo jo je občudovati v tej krasni jeseni..pozdravčka...

barbie1
6 let nazaj

Občudovanja vredno...

marko3
6 let nazaj

Odlično narejeno.

dadada123
6 let nazaj

Lep sprehod, ampak danes se ne bi peljala z brodom po Muri, preveč grozeča zgleda....mlinsko kolo pa se veseli vse te vode....lepo

marplan68
6 let nazaj

Darjan, zelo lep izlet. tudi sama sem pred leti s pokojnim možem obiskala te kraje in mlin na Muri, samo takrat reka ni bila tako visoka.... lp

srmaty
6 let nazaj

Lepo in poučno....lp

skavtka
6 let nazaj

Hvala Darjan,tudi sama sem se sprehajala tukaj okli,samo Mura ni bila tako visoka...Lep večer

sooni
6 let nazaj

Bravo Darjan..super video... kar lepo si nas popeljal po vašem Prekmurjo.. Verjamem, da je lepo pri vas tudi v tem letnem času.. Jaz sem ga nekaj videl lani spomladi... pozdravčka...

dragojlo
6 let nazaj

prelepo je,prelep video
želim ti lepo,prijatno veče,sve najbolje

tudor
6 let nazaj

ja,lepo je na vašem koncu tudi ob jesenskem deževju.....odličen izdelek, vključno z razlago.

mary61
6 let nazaj

jasam ga eto končal večerja raca z mlinci in ostale dobrote --lepa ti večer pa seveda zelenko zatestalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Hiter seznam
Poglejte tudi
Ciganska pesem 0:16

Ciganska pesem

Smrk 9280 2 komentarja
Marjan legenda  - poje pesem zagorje 0:10
Srbija ukradla pesem za eurosong 2:32

Srbija ukradla pesem za eurosong

jacko 22052 88 komentarjev
Zadnja pesem Toša Proeskega 3:51

Zadnja pesem Toša Proeskega

nace 13846 26 komentarjev
Katera pesem je to? 2:29

Katera pesem je to?

nace 1522 7 komentarjev
Pirati s Karibov - uvodna pesem 1:35

Pirati s Karibov - uvodna pesem

jacko 20384 46 komentarjev
Lidija Kodrič - Pesem o mladosti 2:51
Viktorji 2007 - Uvodna pesem 3:22

Viktorji 2007 - Uvodna pesem

jacko 4211 1 komentar

Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev