kategorije

Prvi koraki moškega,ki je po revolucionarnem zdravljenju spet shodil

Britanski nevrologi so na Poljskem s posebno revolucionarno metodo ozdravili Bolgara, ki je bil paraliziran od pasu navzdol, in ga postavili na noge. Uspeh so primerjali z enim največjim dosežkom človeštva - hojo po Luni in vlili upanje milijonom invalidom. 38-letni Bolgar, ki je bil od leta 2010 hrom, je po revolucionarnem zdravljenju na Poljskem znova shodil. Eden od britanskih znanstvenikov, ki so sodelovali v zdravljenju, je ocenil, da gre za večji dosežek od hoje po Luni. Darek Fidyka je bil od leta 2010, ko je bil žrtev napada z ... več Britanski nevrologi so na Poljskem s posebno revolucionarno metodo ozdravili Bolgara, ki je bil paraliziran od pasu navzdol, in ga postavili na noge. Uspeh so primerjali z enim največjim dosežkom človeštva - hojo po Luni in vlili upanje milijonom invalidom.
38-letni Bolgar, ki je bil od leta 2010 hrom, je po revolucionarnem zdravljenju na Poljskem znova shodil. Eden od britanskih znanstvenikov, ki so sodelovali v zdravljenju, je ocenil, da gre za večji dosežek od hoje po Luni.
Darek Fidyka je bil od leta 2010, ko je bil žrtev napada z nožem, paraliziran od pasu navzdol, po zdravljenju, med katerim so mu celice iz nosu presadili v močno poškodovano hrbtenico, pa lahko hodi s pomočjo hodulje, piše v današnji izdaji strokovne revije Cell Transplantation.
"Ko ni povezave, ne čutiš skoraj polovice telesa. Nemočen si, izgubljen. Ko se začne vračati, čutiš, da se je življenje znova začelo, kot bi bil znova rojen. Občutek je neverjeten in ga je težko opisati," je svoje občutke pred in po zdravljenju opisal Bolgar za britanski BBC. "Upam, da bom nekoč hodil povsem samostojno, brez opore," je dejal Fidyka, ki dnevno opravi pet ur naporne fizioterapije. "Naučil sem se, da nikoli ne smeš obupati. Ena vrata v življenju se bodo odprla, to je zagotovo," je dejal 38-letnik.

Celice iz nosu presadili v hrbtenjačo

Pri zdravljenju so uporabili vohalne čutilne celice, ki so jih bolniku odstranili iz nosu in mu jih presadili nad in pod poškodovano mesto v hrbtenici. Znanstveniki so prepričani, da so celice omogočile poškodovanim živcem, da so se znova povezali.Ugotovili smo, da se lahko živci zarastejo in ponovno delujejo, če jim ponudimo "most", je pojasnil Geoff Raisman z londonskega univerzitetnega inštituta za nevrologijo, ki je vodil ekipo britanskih znanstvenikov. "Zame je to večji dosežek od hoje po Luni. Prepričan sem, da gre za trenutek, ko lahko odpravimo paralizo," je poudaril.


To je rezultat 40 let raziskav, ki jih je vodil londonski nevrolog Raisman. "Moj trud je poplačan," je dejal Raisman in napovedal, da bodo na Poljskem zdravili še tri druge bolnike v naslednjih treh do petih letih, seveda, če bodo zbrali dovolj sredstev. "Fidyka sedaj lahko premika noge. Gre za majhne korake, ki mu omogočajo, da si povrne vsaj nekaj prejšnjega življenja. Ne pleše še, a je nad uspehom povsem prevzet," je dejal britanski strokovnjak.


Operacijo in raziskave sta financirali fundaciji Nicholls Spinal Injury Foundation (NSIF) in britanska UK Stem Cell Foundation. Ustanovitelj NSIF David Nicholls je fundacijo ustanovil po poškodbi sina Daniela leta 2003. Njegov sin je ostal paraliziran od rok navzdol po skoku v vodo. manj

Nenavadno ogledov 280 dodan 21. 10. 2014

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev