Quadrofoil - revolucija plovil za prosti čas

Kot nam je pojasnil Simon Pivec, dizajner plovila na električni pogon Quadrofoil, projekt ni nastal čez noč, saj je razvoj plovila trajal kar sedem let. Končni izdelek je povsem plod slovenskega znanja, pa tudi vse komponente so v celoti izdelane v Sloveniji. Stoodstotno ekološko plovilo dovoljuje vožnjo po vseh rekah in stoječih vodah, kjer ima val višino do pol metra. Razstavljeno plovilo je bilo opremljeno z električnim motorjem z zmogljivostjo pet konjskih sil, centimeter krajši trup od treh metrov pa dovoljuje vožnjo brez izpita in ... več Kot nam je pojasnil Simon Pivec, dizajner plovila na električni pogon Quadrofoil, projekt ni nastal čez noč, saj je razvoj plovila trajal kar sedem let. Končni izdelek je povsem plod slovenskega znanja, pa tudi vse komponente so v celoti izdelane v Sloveniji. Stoodstotno ekološko plovilo dovoljuje vožnjo po vseh rekah in stoječih vodah, kjer ima val višino do pol metra.
Razstavljeno plovilo je bilo opremljeno z električnim motorjem z zmogljivostjo pet konjskih sil, centimeter krajši trup od treh metrov pa dovoljuje vožnjo brez izpita in registracije. Plovilo je namenjeno uživanju na vodi, spuščena krila pa ga že pri hitrosti 10 kilometrov na uro dvignejo iz vode, kar zaradi zmanjšanega vodnega upora razbremeni motor, s čimer se zmanjša poraba za celih 50 odstotkov, plovilo pa pospeši do hitrosti 40 kilometrov na uro, kar je tudi njegova največja hitrost. Baterija omogoča ob ekonomični vožnji s hitrostjo 20 kilometrov na uro uro in pol vodnih užitkov, pri maksimalni hitrosti pa okrog 40 minut. S posebnim polnilnikom je baterije mogoče napolniti v uri in pol, za napajanje pa je možno uporabiti tudi sončne celice, vendar je v tem primeru čas polnjenja veliko daljši.
Quadrofil je namenjen za dve osebi, ki sedita ena za drugo. Kljub ob straneh odprtemu trupu pa potnika ne bosta imela mokrih nog zaradi bionično oblikovanih kril po vzoru kita grbavca. Posebne bule na krilih omogočajo 20 odstotkov boljši dvig od klasičnih kril, vodo pa režejo tako, da ne pljuska naokrog. Plovilo ne povzroča valov, omenjena krila pa se med transportom dvignejo, zato ga je mogoče enostavno naložiti na klasično prikolico za čoln. Za osnovno različico plovila, ki tehta okrog 150 kilogramov, bodo morali interesenti odšteti 15.000 evrov, meja navzgor ni. Je pa denarnici prijazen strošek vožnje, saj po navedbah Pivca polnjenje baterije znaša zgolj evro.
Kot nam je povedal Pivec, je zanimanje za nakup na Internautici izkazalo več interesentov, ki nameravajo plovila oddajati. Če boste torej letos obiskali Hrvaško obalo se lahko zgodi, da boste kje videli kakšen Quadrofoil. manj

Razno ogledov 370 dodan 13. 11. 2014

Komentarji 0

če želiš komentirati, se


stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev