kategorije

rušenje a ne premještanje crkve

BRATUNAC - Radovi u Konjević Polju kod Bratunca u vezi sa izmještanjem crkve Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja danas će biti završeni i lokacija uređena, rekao je vlasnik bratunačke firme "Trend" Danko Mirović. On je istakao da su dobili blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i da se pristupilo izmještanju crkve. "Bez blagoslova niko nije htio da pristupi radovima. Ovo nije rušenje nego izmještanje crkve jer se materijal odvozi u Bratunac na lokaciju gdje će se graditi novi hram ... več BRATUNAC - Radovi u Konjević Polju kod Bratunca u vezi sa izmještanjem crkve Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja danas će biti završeni i lokacija uređena, rekao je vlasnik bratunačke firme "Trend" Danko Mirović.

On je istakao da su dobili blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i da se pristupilo izmještanju crkve.

"Bez blagoslova niko nije htio da pristupi radovima. Ovo nije rušenje nego izmještanje crkve jer se materijal odvozi u Bratunac na lokaciju gdje će se graditi novi hram korištenjem dijela ovog materijala koji je upotrebljiv", objasnio je Mirović.

U Konjević Polju kod Bratunca danas je u toku izmještanje Crkve Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja čime se realizuje presuda Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu.

Tužbu za uklanjanje crkve podnijela je Fata Orlović, a rok za izvršenje sudske odluke bio je prvi april prošle godine, ali nije ispoštovan zbog epidemije virusa korona.

Radnici i mehanizacija više firmi danas je angažovana na izvođenju radova oko uklanjanja crkve i prevoza materijala.
*******************************************************************************
crkve se ne prave od otpada koliko ja znam ... a ovo je otpad manj

Razno ogledov 116 dodan 05. 06. 2021

Komentarji 3

če želiš komentirati, se
fenix13
fenix131 leto nazaj

Hurija Karić, kćerka nane Fate Orlović, izjavila je da rušenje nelegalno izgrađene crkve u avliji njene majke predstavlja svojevrsno zadovoljstvo za cijelu njihovu porodicu, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetivši da je jutros u početku rušenja crkve nastupio težak osjećaj kod nje i njene majke, Karić je kazala da se plašila hoće li i kako izdržati srce nane Fate.

"Popila sam tabletu za smirenje. Težak je bio osjećaj, prvo sam se bojala kako će podnijeti njeno srce, jer je dijabetičar, srčani bolesnik. Odmah me uhvatila panika, zvala sam doktora, javio se, stigli su iz Srebrenice", kazala je Karić u izjavi za Anadolu Agency i dodala:

"Znam da majka ni dobro ni ružno ne može podnijeti. Teško je, emocije su jake. Teško je, 25 godina se za nešto boriš i opet ne možeš da vjeruješ da je to to…"

Nana Fata nakon uklanjanja crkve: Hvala Bogu dočekasmo, moja avlija je oslobođena
Kazala je da rušenje nelegalno izgrađene crkve predstavlja svojevrsno zadovoljstvo za cijelu porodicu, ali i državu.

"Zadovoljstvo jeste za našu komplet porodicu, za čitavu Bosnu i Hercegovinu. Znači sad možemo konačno reći da se odluke suda uvažavaju, sprovode, da ima neki zakon, sud. Vjerujemo sad da ima opstanka u Bosni i Hercegovini, da možemo živjeti, da normalno svi funkcionišemo bez obzira na to koje je vjere ko", poručila je Karić.

Ona je dodala kako svako treba da živi na svome i ostvari svoje pravo.

"Znači, nama ne smeta niko. Neka živi svako na svome. Mi svoje ne damo, a tuđe nećemo. Ništa ne tražimo, tražimo samo svoja prava. Moja majka je tražila samo svoje pravo, svoje djece, svoje porodice", zaključila je Karić, koja je kroz četvrt stoljeća pravne borbe bila podrška svojoj majci.


Borba nane Fate Orlović za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom 1990-ih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, traje dvije decenije.

Uklanjanje bespravno sagrađenog objekta pravoslavne crkve počelo je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasoburgu od 1. oktobra 2019. kojom je naloženo državi Bosni i Hercegovini da ispoštuje ranije odluke o uklanjanju crkve - odluke CRPC-a iz 1999. godine i Ministarstva za izbjeglice iz 2001. godine.

Evropski sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta Republika Srpska nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podnijela je Fata Orlović i još 13 članova njene porodice 2018. godine.

Naime, imovina Fate Orlović i njene porodice vraćena je nakon završetka rata u BiH, ali nelegalno sagrađena pravoslavna crkva u njenom dvorištu je ostala. Fata Orlović je pokrenula sudski postupak 2000. godine pred sudovima u BiH, koji je završio apelacijom i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasborugu u njenu i u korist ostalih 13 apelanata.

Nana Fata Orlović je tokom rata u BiH izgubila supruga, kao i veliki broj članove porodice.

U proteklih 20 godina borbe za izmještanje bespravno sagrađene crkve iz njenog dvorišta, Fata Orlović je mnogo toga preživjela - napadi, prijetnje, optužnice.stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev