kategorije

Sanjska enodružinska hiša na planoti nad Mislinjsko dolino

Enodružinska hiša na planoti nad Mislinjsko dolino uokvirja čudovite panoramske razglede na Koroško. Hiša je oblikovana dvojno: navzven trden kristal zunanjega ovoja se proti dolini dvigne in podse spusti naravo. Le-ta pod njim kleše pretočne prostore, ki nas spominjajo na prvobitna naravna zavetja, na soteske in globočine, na skrita zavetja pod krošnjami dreves. Hiša je torej hibrid med grajenim in naravnim – je trdno zavetje, ki pa neločljivo raste iz svoje okolice. Arhitekt Miha Čebulj pove: “Že ob prvem obisku lokacije smo ugotovili, ... več Enodružinska hiša na planoti nad Mislinjsko dolino uokvirja čudovite panoramske razglede na Koroško. Hiša je oblikovana dvojno: navzven trden kristal zunanjega ovoja se proti dolini dvigne in podse spusti naravo. Le-ta pod njim kleše pretočne prostore, ki nas spominjajo na prvobitna naravna zavetja, na soteske in globočine, na skrita zavetja pod krošnjami dreves. Hiša je torej hibrid med grajenim in naravnim – je trdno zavetje, ki pa neločljivo raste iz svoje okolice.
Arhitekt Miha Čebulj pove: “Že ob prvem obisku lokacije smo ugotovili, da gre za izjemno parcelo, ki stoji na robu planote, s filmsko panoramo vzdolž doline, ki vodi od Slovenj Gradca do Podgorja. To atmosfero smo želeli čim bolj ohraniti, tako da smo hišo zasnovali kot enostaven zaslon.”
K prvobitnemu občutku, ki nam ga daje hiša, prispeva netradicionalna obravnava sicer osnovnih arhitekturnih elementov – sten, strehe, oken, fasade. Arhitekta jih nista obravnavala ločeno, pač pa kot obod, ki se odpira in zapira, ki se zvija, lomi, dviga in spušča, prehaja med zunaj in znotraj. Ukrivljene stene, premišljena naravna osvetlitev in postopno dvigovanje prostora ustvarjajo preoblikovano krajino za bivanje družine, fasada pa kot trdna, a pravzaprav od stavbe neodvisna lupina notranjim naravnim prostorom postavi mejo in jih zavaruje pred zunanjimi vplivi.


Vir - tvambienti.si manj

Razno ogledov 78 dodan 11. 03. 2019

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Hiter seznam

Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev