kategorije

Sprehod skozi predsedniško palačo s predsednikom Pahorjem

Z oddajo Ambienti smo tokrat vstopili v eno najbolj reprezentančnih palač naše dežele. Že ob njenem nastanku, pred dobrimi stodvajsetimi leti, so ji namenili vodilno vlogo: v njej je delovala Kranjska deželna vlada. Ta položaj se ni spremenil vse do danes, ko jo imenujemo Vladna palača ali Predsedniška palača. V njej delujeta Urad predsednika Republike Slovenije in Generalni sekretariat Vlade Republike Slovenije. Po mogočni palači nas je popeljal sam predsednik Borut Pahor. Stavbo so zasnovali ob koncu 19. stoletja kot objekt, v katerem ... več Z oddajo Ambienti smo tokrat vstopili v eno najbolj reprezentančnih palač naše dežele. Že ob njenem nastanku, pred dobrimi stodvajsetimi leti, so ji namenili vodilno vlogo: v njej je delovala Kranjska deželna vlada. Ta položaj se ni spremenil vse do danes, ko jo imenujemo Vladna palača ali Predsedniška palača. V njej delujeta Urad predsednika Republike Slovenije in Generalni sekretariat Vlade Republike Slovenije. Po mogočni palači nas je popeljal sam predsednik Borut Pahor.
Stavbo so zasnovali ob koncu 19. stoletja kot objekt, v katerem bi bili združeni vsi uradi deželne vlade. Idejni osnutek je nastal leta 1895, po načrtih arhitekta Emila viteza von Foersterja so z gradnjo začeli naslednjo leto, tri leta pozneje pa je palača dobila uporabno dovoljenje. Od leta 1993 velja za kulturni spomenik lokalnega pomena. V minulem desetletju so izvedli obnovo fasade, notranjost pa deloma restavrirali leta 2011. Tudi mogočni kamniti skulpturi ob glavnem vhodu, Zakon in Moč, delo dunajskega kiparja Josepha Beyerja, so morali zamenjati s kopijama, ki ju je izdelal Restavratorski center ZVKDS območne enote Ljubljana. Štirikotna palača s
povezovalnim dvoriščnim traktom je tipična neorenesančna palača iz obdobja Avstro-Ogrske. Na obcestnih straneh je dvonadstropna, na dvoriščni strani pa enonadstropna. Tloris palače ima obliko trapeza s stranicama približno 40 x 70 metrov. Glavni vhod je s Prešernove ceste. Štirikotna palača s povezovalnim dvoriščnim traktom je tipična neorenesančna palača iz obdobja Avstro-Ogrske. Na obcestnih straneh je dvonadstropna, na dvoriščni strani pa enonadstropna. Tloris palače ima obliko trapeza s stranicama približno 40 x 70 metrov. Glavni vhod je s Prešernove ceste.Mogočno stopnišče, ki vodi od glavnega vhoda, nosita kipa atlantov, krasijo ga medeninasti kandelabri, ne moremo pa spregledati kipa konja Janeza Bolke.


Vir - Stane Sušnik, Tv ambienti manj

Ljudje ogledov 64 dodan 22. 12. 2019

Komentarji 0

če želiš komentirati, se


stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev