kategorije

Študent,ki iz poškodovanih vej izdeluje USB-ključke

Dvajsetletni Jernej Fužir je po žledolomu, ki je pozimi lomil drevje po Sloveniji, iz odpadlih vej začel izdelovati USB-ključke. Evro od vsakega prodanega izdelka bo namenil obnovi gozdov. Jernej Fužir je 20-letni študent, ki je po ledeni ujmi, ta je Slovenijo prizadela v začetku leta, v polomljenih drevesnih vejah videl več kot le kup poškodovanega lesa. Začutil je poslovno priložnost in začel razmišljati, kaj vse bi lahko iz lesa izdelal. Mali USB-ključki so se zdeli zanimiva in dovolj preprosta ideja in tako se je lotil dela. ... več Dvajsetletni Jernej Fužir je po žledolomu, ki je pozimi lomil drevje po Sloveniji, iz odpadlih vej začel izdelovati USB-ključke. Evro od vsakega prodanega izdelka bo namenil obnovi gozdov.
Jernej Fužir je 20-letni študent, ki je po ledeni ujmi, ta je Slovenijo prizadela v začetku leta, v polomljenih drevesnih vejah videl več kot le kup poškodovanega lesa. Začutil je poslovno priložnost in začel razmišljati, kaj vse bi lahko iz lesa izdelal. Mali USB-ključki so se zdeli zanimiva in dovolj preprosta ideja in tako se je lotil dela.

Slabo leto zatem so njegovi USB-ključki, poimenoval jih je Timber, za prednaročilo na voljo na platformi za množično financiranje Indiegogo. Tam želi Fužir zbrati 4 tisoč dolarjev oziroma 3.220 evrov. Ekipa, ki jo ob Jerneju sestavljata njegov brat Lenart ter prijatelj Aleksander Tom Gruenfeld, želi z zbranim denarjem kupiti orodje, ki ga potrebujejo za delo, vzpostaviti spletno trgovino in se posvetiti razvoju novih izdelkov.

Prvi izdelan ključek je "bil zelo grd"

"V vsaki situaciji razmišljam, kaj bi se dalo zanimivega narediti," pravi Jernej, sicer študent menedžmenta na Fakulteti za organizacijske vede. Dela se je lotil takoj, ko je bilo dovoljeno oditi v gozd, material pa so mu prinesli tudi prijatelji in sorodniki. "Prototip je bil zelo grd," pove v smehu, a z bolj izpopolnjenim orodjem, ki ga za zdaj najema, mu je uspelo narediti ličen izdelek.

Vsak ključek je unikat, izdelan iz različnih vrst lesa. Vejice, v katere je vgrajen ključek, so na eni ali obeh straneh obrezane, da se prilegajo tudi režam na prenosnih računalnikih. "Ker želimo ključke ponuditi kot promocijski material ali poslovna darila za podjetja, smo tako ob lažji uporabi pridobili tudi ploskev za napis," razlaga mladi podjetnik.Iz odpadnega lesa so izdelali tudi obeske za ključe in ornamente za smrečico, to pa so tudi nagrade za podpornike na Indiegogo. Jernej Fužir pa v naravni nesreči, ki je prizadela skoraj polovico slovenskih gozdov, ni videl le priložnosti za morebiten zaslužek.

Evro od vsakega prodanega ključka za drevesne sadike

Povezal se je z Zvezo tabornikov Slovenije in se pridružil projektu Obnovimo slovenske gozdove. Od vsakega prodanega USB-ključka bo ekipa podarila en evro za sadike dreves, ki jih taborniki skupaj z Zavodom za gozdove v svoji akciji sadijo po Sloveniji. Obnova hektarja gozda je ocenjena na med 3000 in 5000 evri, so zapisali v kampanji.Ekološko noto pa ekipa Timber nadaljuje tudi pri embalaži iz naravnih materialov, v kateri bodo podporniki prejeli svoje ključke. Bombažne vrečice bodo lahko uporabniki uporabljali tudi za druge namene in tako poskrbeli še za recikliranje. Kampanja na Indiegogo bo končana 1. januarja 2015, podporniki pa naj bi svoje ključke dobili še konec tega meseca.
Vsestranski mladenič: od aplikacije za logopede, lesenih izdelkov do …

Jernej podjetniške izkušnje že nekaj let pridobiva v družinskem podjetju, pred letom in pol pa je zaplul tudi v IT-vode. Sodeloval je pri izdelavi aplikacije Logoped, namenjene tako logopedom kot otrokom in njihovim staršem, da prek igre tudi izboljšajo svoj govor.renutno je del dveh ekip, ki bosta v prihodnjih mesecih svoje izdelke predstavili na Kickstarterju, a o podrobnostih mladenič ne želi govoriti. Energično pa pove, kaj ga tako privlači pri podjetništvu.
Najboljši občutek – spremljati napredek svojega projekta in pomagati

"Najboljši občutek je, ko se zbudim in grem lahko preverit, kako gre mojemu projektu," pravi in doda, da je navdušen nad tem, da se okoli njega veliko dogaja. Pri projektu USB-ključkov pa se mu zdi pomembno tudi to, da lahko z njim tudi pomaga. manj

Znanje ogledov 431 dodan 24. 11. 2014

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev