kategorije

Švedi iščejo skrivnostno plovilo,civilistom prepovedali približevanje

Švedska vojska že četrti dan v morju išče skrivnostno tuje plovilo. Švedski mediji trdijo, da gre za poškodovano rusko podmornico, česar pa v švedski vojski niso potrdili. Očitke, da naj bi šlo za rusko podmornico, zavračajo tudi v Moskvi in trdijo, da gre za nizozemsko plovilo.Švedska vojska od petka išče skrivnostno tuje podvodno plovilo, ki naj bi se nahajalo v švedskih ozemeljskih vodah blizu Stockholma. Po nekaterih navedbah naj bi šlo za poškodovano rusko podmornico, a sta tako švedska vojska kot ruska stran te informacije odločno ... več Švedska vojska že četrti dan v morju išče skrivnostno tuje plovilo. Švedski mediji trdijo, da gre za poškodovano rusko podmornico, česar pa v švedski vojski niso potrdili. Očitke, da naj bi šlo za rusko podmornico, zavračajo tudi v Moskvi in trdijo, da gre za nizozemsko plovilo.Švedska vojska od petka išče skrivnostno tuje podvodno plovilo, ki naj bi se nahajalo v švedskih ozemeljskih vodah blizu Stockholma. Po nekaterih navedbah naj bi šlo za poškodovano rusko podmornico, a sta tako švedska vojska kot ruska stran te informacije odločno zavrnili.

Morje okoli 50 kilometrov vzhodno od švedske prestolnice noč in dan preiskuje okoli 200 vojakov, več ladij ter številne minolovke in helikopterji. Švedska vojska je sporočila, da je civilistom prepovedano približevanje območju iskanja do razdalje 10 kilometrov.
Da plovilo obstaja, dokazuje fotografija, ki jo je objavila švedska vojska. Na fotografiji, posneti v nedeljo, je oddaljen predmet, ki gleda iz morja, okoli njega pa se penijo valovi. "Ne gre za naše, ampak za tuje plovilo," je zatrdil švedski kontraadmiral Anders Grenstad in pojasnil, da izvora plovila zaradi slabe kakovosti fotografije ni moč ugotoviti.
Ob tem je zavrnil ugibanja medijev, da švedska vojska lovi podmornico, ter poudaril, da gre za operacijo obveščevalne službe oz. zbiranje dokazov, da gre za "tujo podvodno dejavnost". "Morda bo pozneje res prišlo do lova na podmornico, a zdaj še nismo tako daleč," je dejal.Švedski dnevnik Svenska Dagbladet je poročal, da so prestregli klic na pomoč v ruščini, kar naj bi kazalo, da je na območju poškodovana ruska podmornica. "Iz podatkov, s katerimi razpolagamo, ne moremo sklepati, da gre za poškodovano podmornico. Nimamo nobenih informacij o klicu na pomoč," je dejal Grenstad.


Po njegovih besedah niso izključili možnosti, da gre za rusko plovilo, vsekakor pa je tuje plovilo. "Lahko bi bila podmornica, mini podmornica ali kako drugo podvodno plovilo," je dejal.
Potrdil je tudi, da so v času, ko so skrivnostno plovilo prvič opazili, v vodah pred Stockholmom potekale pomorske vojaške vaje, v katerih je sodelovala tudi podmornica iz Nizozemske.

Tudi rusko obrambno ministrstvo je zavrnilo navedbe, da se je ena od ruskih podmornic znašla v težavah v švedskih vodah, poroča britanski BBC.
Rusi trdijo, da gre za nizozemsko podmornico.
Pozneje je predstavnik obrambnega ministrstva v Moskvi dejal, da gre za nizozemsko podmornico Bruinvis, ki je sodelovala v vojaških vajah blizu Stockholma. "Švedski svetujem, naj zmanjša breme za švedske davkoplačevalce in za pojasnilo vpraša nizozemsko mornarico," je po poročanju ruskih tiskovnih agencij dejal neimenovani predstavnik ministrstva.
Nizozemska vojska je ruske namige danes že zavrnila. "Nizozemska podmornica ni vpletena niti ne sodeluje v iskalni operaciji," je sporočila tiskovna predstavnica nizozemskega ministrstva za obrambo Marnoes Visser. Pojasnila je, da je Nizozemska sodelovala v skupni vojaški vaji s Švedsko, ki pa se je že končala prejšnji torek, in da je podmornica Bruinvis nato odplula v Tallinn, kjer je bila ves konec tedna. manj

Nenavadno ogledov 310 dodan 20. 10. 2014

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev