kategorije

svinjsko srce u čovjeku ...

Revolucija u medicini: Prvi put u historiji čovjeku uspješno presađeno srce svinje 7. 01. 2022. Čovjeku iz SAD-a s terminalnom srčanom bolešću implantirano je genetski modificirano svinjsko srce u prvoj operaciji te vrste, a tri dana kasnije pacijent je dobro, izvijestili su njegovi liječnici u ponedjeljak. Operacija, koju je izveo tim na Univerzitetu Maryland Medicine, među prvima je pokazala izvedivost transplantacije srca iz svinje u čovjeka, polje koje je omogućeno novim alatima za uređivanje gena. Ako se ovo pokaže ... več Revolucija u medicini: Prvi put u historiji čovjeku uspješno presađeno srce svinje
7. 01. 2022.
Čovjeku iz SAD-a s terminalnom srčanom bolešću implantirano je genetski modificirano svinjsko srce u prvoj operaciji te vrste, a tri dana kasnije pacijent je dobro, izvijestili su njegovi liječnici u ponedjeljak.


Operacija, koju je izveo tim na Univerzitetu Maryland Medicine, među prvima je pokazala izvedivost transplantacije srca iz svinje u čovjeka, polje koje je omogućeno novim alatima za uređivanje gena.

Ako se ovo pokaže uspješnim, naučnici se nadaju da bi svinjski organi mogli pomoći u ublažavanju nestašice donatorskih organa.


"Ovo je bila revolucionarna operacija koja nas dovodi korak bliže rješavanju krize nedostatka organa. Jednostavno nema dovoljno dostupnih ljudskih srca darivatelja da bi se zadovoljio dugi popis potencijalnih primatelja", rekao je u priopćenju dr. Bartley Griffith, koji je kirurški transplantirao svinjsko srce pacijentu.

"Nastavljamo oprezno, ali smo također optimistični da će ova prva operacija na svijetu pružiti važnu novu opciju za pacijente u budućnosti", dodao je Griffith.


Za 57-godišnjeg Davida Bennetta iz Marylanda transplantacija srca bila je posljednja opcija.


... / Žuljević: Stanje u BiH kada je u pitanju transplantacija organa nikad nije bilo gore

"Bilo je ili umrijeti ili napraviti ovu transplantaciju. Želim živjeti. Znam da je to možda pucanj u prazno, ali bio je to moj posljednji izbor", rekao je Bennett dan prije operacije, prema priopćenju koje je objavio Univerzitet.


Kako bi krenulo dalje s eksperimentalnom hirurgijom, Univerzitet je dobio hitnu autorizaciju od američke Uprave za hranu i lijekove u novogodišnjoj noći.

"FDA je upotrijebila naše podatke i podatke o pokusnoj svinji kako bi odobrila transplantaciju pacijentu u završnoj fazi srčane bolesti koji nije imao druge mogućnosti liječenja", rekao je dr. Muhammad Mohiuddin, koji vodi sveučilišni program o ksenotransplantaciji - presađivanju životinjskih organa u ljudi.

Bennettovo genetski modificirano svinjsko srce osigurao je Revivicor, tvrtka za regenerativnu medicinu sa sjedištem u Blacksburgu u Virginiji. Ujutro nakon operacije, transplantacijski tim izvadili su srce svinje i stavili ga u poseban uređaj kako bi sačuvali njegovu funkciju do operacije.

Svinje su dugo bile interesantan izvor potencijalnih transplantacija jer su njihovi organi jako slični ljudskim - ostali organi svinja koji se trenutno istražuju za transplantaciju ljudima uključuju bubrege, jetru i pluća.

Prethodni pokušaji transplantacije sa svinje na čovjeka nisu uspjeli zbog genetskih razlika koje su uzrokovale odbacivanje organa ili virusa koji su predstavljali rizik od infekcije. Naučnici su se pozabavili tim problemom uređujući potencijalno štetne gene.

U srcu implantiranom u Bennettu, tri gena koja su prethodno bila povezana s odbacivanjem organa su "izbijena" iz svinje donora, a šest ljudskih gena povezanih s imunološkim prihvaćanjem umetnuto je u genom svinje. Istraživači su također izbrisali svinjski gen kako bi spriječili pretjerani rast svinjskog srčanog tkiva.

Rad je djelomično financiran s 15,7 miliona dolara podrške za istraživanje za procjenu Revivicorovih genetski modificiranih svinjskih srca u studijama s pavijanima.

Uz genetske promjene na svinjskom srcu, Bennett je dobio eksperimentalni lijek protiv odbacivanja koji je izradila Kiniksa Pharmaceuticals sa sjedištem u Lexingtonu. manj

Znanje ogledov 121 dodan 12. 01. 2022

Komentarji 0

če želiš komentirati, se


stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev