kategorije

Triglavski Narodni Park

Triglavski narodni park (TNP) je edini narodni park v Sloveniji. Ime je dobil po Triglavu, ki se v osrčju parka dviguje najvišje (2864 m) in je hkrati tudi najvišji slovenski vrh. Ime Triglav ni povsem pojasnjeno. Nastalo je bodisi zaradi značilne podobe gore z jugovzhodne strani bodisi kot spomin na najvišje božanstvo iz časa poganstva, ki je imelo sedež na njegovem vrhu. Velja za simbol slovenstva, ki je tudi na slovenskem grbu in zastavi. TNP se razprostira na severozahodu Slovenije ob meji z Italijo in blizu meje z Avstrijo, na ... več Triglavski narodni park (TNP) je edini narodni park v Sloveniji. Ime je dobil po Triglavu, ki se v osrčju parka dviguje najvišje (2864 m) in je hkrati tudi najvišji slovenski vrh. Ime Triglav ni povsem pojasnjeno. Nastalo je bodisi zaradi značilne podobe gore z jugovzhodne strani bodisi kot spomin na najvišje božanstvo iz časa poganstva, ki je imelo sedež na njegovem vrhu. Velja za simbol slovenstva, ki je tudi na slovenskem grbu in zastavi.

TNP se razprostira na severozahodu Slovenije ob meji z Italijo in blizu meje z Avstrijo, na jugovzhodnem delu alpskega masiva. Skoraj popolnoma se prekriva z Vzhodnimi Julijskimi Alpami. Obsega 880 kvadratnih kilometrov, kar je štiri odstotke površine Slovenije. Spada med najstarejše evropske parke; prvo varovanje sega v leto 1924, ko je bil ustanovljen Alpski varstveni park. Osrednje poslanstvo javnega zavoda TNP je varovanje narave, opravlja pa tudi strokovne in raziskovalne naloge. Zamisel za nastanek: avgusta 1908 je skupinica mož prehodila del Doline Triglavskih jezer. To so bili uradni udeleženci ogleda, ki ga je na pobudo seizmologa in naravoslovca Albina Belarja razpisalo državno gozdarsko oskrbništvo v Radovljici. Do uresničitve Belarjevega predloga za ustanovitev Naravovarstvenega parka nad Komarčo pa ni prišlo, ker za to ni bilo pravne podlage. Tedanji zakonski predpisi tudi niso dopuščali omejevanja paše. Tako smo zamudili s tem neuresničenim predlogom imeti prvi narodni park v Evropi.
Odsek za varstvo prirode in prirodnih spomenikov pri Muzejskem društvu je leta 1920 Pokrajinski vladi za Slovenijo predložil znameniti Spomenico, katere zahteva je bila ustanovitev varstvenih parkov po zgledu drugih držav.
Ustanovitev Alpskega varstvenega parka se je leta 1924 (Površina 1.400 ha) posrečilo Odseku za varstvo prirode in prirodnih znamenitosti in Slovenskemu planinskemu društvu za samo 20 let.
Prvič je bilo uporabljeno ime Triglavski narodni park leta 1926. Zasluga za to gre profesorju Franu Jesenku, ki je 30. maja v dnevniku »Jutro« spregovoril o znamenitostih Triglavskega narodnega parka.
Po izteku 20 letne pogodbe so ponovno ustanovitev parka ovirali predvsem pašniški interesi in nedorečenost v zvezi s pristojnostjo razglašanja parka.
Ljudska skupščina Ljudske Republike Slovenije je dne 26. maja 1961 sprejela Odlok o razglasitvi Doline Triglavskih jezer za narodni park pod imenom Triglavski narodni park (Površina 2.000 ha).
Razširitev Triglavskega narodnega parka je bila sprejeta 27. maja 1981 z Zakonom o Triglavskem narodnem parku (Površina: 83.807 ha). manj

Narava ogledov 4073 dodan 07. 08. 2008

Komentarji 21

če želiš komentirati, se
miha07
13 let nazaj

Kako je lep planinski svet! Zelo zelo lepo, odličen izbor slik in odlična glasba! Najvišja ocena;)

gansandrosis
13 let nazaj

DOMOVINA JE ENA SAMA . . .

albina
13 let nazaj

krasno, nekaj tega parka sem tudi sama obiskala, le Triglava mi še ni uspelo osvojiti, samo do Kredarice sem prišla in omagala, tudi na jezerih sem že bila.... enkrat mi bo mogoče uspelo osvojiti tudi Triglav, delam na tem....100-ka

miska74
13 let nazaj

ja super video si naredil in pesem ravno pravšnja!!!1000ka

zdekor
13 let nazaj

res lepo 5-ka kaj pa boš ..

sonce
13 let nazaj

res lepo...naš ponos

Lepmaj
Lepmaj13 let nazaj

Kako bi bilo lepo,ko bi nam uspelo ohranit vsaj nekaj neokrnjene narave,vendar je vprašanje!1000!

Anna45
13 let nazaj

ja, kako je lep ta planinski svet, kot cvet...
lepo si to ustvaril - vsaka čast...
100tka

josjos
13 let nazaj

privlačen leksikon video,glasba prava....5+

HAMPOVCANS
HAMPOVCANS13 let nazaj

SE STRINJAM...TU MOJ PODPIS...LE OCENA JE EHHH 55555555555555555555555555555555555555555555555

stankapet
13 let nazaj

KAJ DRUGO NAJ REČEM KOT ČUDOVITO... PRELEPA NAŠA SLOVENIJA..

whisky
13 let nazaj

odlično............same lepote....ej 100-ka

velongy
13 let nazaj

5-ka

sponka.com
13 let nazaj

..zares je lep ta planinski cvet, ki raste okoli goratih sten, nanisimi lepo si nam tekstovno in slikovno, muzikalično prikazal s-pet..

Buhteljcek
13 let nazaj

5-ka

freddy4
freddy413 let nazaj

Bravo mojster!Spoznavamo lepote počasi preko vas enih!;))))itaq

biseri
13 let nazaj

Bojan še en krasen video, če še nisi bol na Triglavu ti toplo pripočam, res je zelo lepa dolina sedmerih jezer, to moraš videti;))***** res zasluženih biserov

oldstarr
13 let nazaj

odlično 100-tka

marko3
13 let nazaj

Krasna razlaga o triglavskem pogorju.PET.Slike in glazbena podlaga bi bila lahko boljša?Dvomim.PET.
P.S.Kebru pa ne bom zatožu,da si mu dolžan kaseto.UPS.Marija bi že zdavnaj kaj rekla!

nanisimi
nanisimi13 let nazaj

bi dal pesem oj triglav moj dom samo se mi zdi da je bila že prevečkrat slišana

Fukish007
13 let nazaj

5ka se bo treba enx povzpeti na triglavstalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev