kategorije

V srednjem veku so ljudje hodili drugače, kot hodimo danes

Srednjeveški človek je hodil drugače kot sodobni, ugotavljajo strokovnjaki. Čeprav je hoja odvisna predvsem od vrste obuvala, pa k načinu hoje prispeva tudi človekova narava, ki teži k temu, da varčuje z energijo. Vsakdo izmed nas ima sebi lasten način hoje, le-ta je odvisen med drugim od dolžine in oblike udov, velikosti mišic, položaja in kotov, ki jih tvorijo sklepi, in zapletenega gibanja mišic. Vendar splošen vtis je, da bolj ali manj hodimo na podoben način: s postavljanjem noge najprej na peto. To je hoja sodobnega človeka. Toda ... več Srednjeveški človek je hodil drugače kot sodobni, ugotavljajo strokovnjaki. Čeprav je hoja odvisna predvsem od vrste obuvala, pa k načinu hoje prispeva tudi človekova narava, ki teži k temu, da varčuje z energijo.
Vsakdo izmed nas ima sebi lasten način hoje, le-ta je odvisen med drugim od dolžine in oblike udov, velikosti mišic, položaja in kotov, ki jih tvorijo sklepi, in zapletenega gibanja mišic. Vendar splošen vtis je, da bolj ali manj hodimo na podoben način: s postavljanjem noge najprej na peto. To je hoja sodobnega človeka. Toda strokovnjaki ugotavljajo, da so nekoč ljudje hodili drugače kot hodimo danes.
Preden so v 16. stoletju v uporabo prišli čevlji s tršimi podplati, ki so ščitili posameznika oziroma njegov podplat pred morebitnimi poškodbami, so ljudje hodili tako, da so najprej stopili na sprednji del stopala. Hoja morda deluje nenavadno, kot bi opazovali telovadca ali baletnega plesalca, vendar naj bi bila veliko bolj zdrava.
V videu, ki so ga posneli v zgodovinskem parku Bärnau v Nemčiji, je Cornelius Berthold med drugim pojasnil, da so tako hodili v srednjem veku. Razlog zato je bil v takratni obutvi, ki so imela zelo tanek podplat: lahko bi rekli, da so hodili v neke vrste usnjenih nogavicah. Z njimi so hodili na način, ki je pravzaprav najbolj naraven in tako še vedno hodijo v tistih delih sveta, kjer ljudje hodijo bosi.

Vir - dnevnik.si manj

Razno ogledov 309 dodan 10. 10. 2017

Komentarji 2

če želiš komentirati, se
ssvarun
4 leta nazaj

poskusi bos hoditi po petah, najverjetneje se ti zobje obrabijo

Temida1959
Temida19594 leta nazaj

ha ha ha točno tako

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev