Viralen račun, ki je razdvojil internet?

To je računska operacija, ki je na internetu povzročila pravo malo vojno. Bitko za pravilen rezultat je bilo na milijone ljudi, ki so bili prepričani v svoj prav.Ko je Presh Talwalkar na spletu objavil računsko operacijo, se mu niti sanjalo ni, da bo sprožil tako viralen odziv. To je račun, ki je popolnoma razdvojil internet. Nekateri so prepričani, da je pravilen odgovor 1, drugi trdijo, da je pravilen rezultat 9, tretji, ki so se poglobili in korenito zapletli v računsko operacijo, pa so prepričani, da je pravilen rezultat 3. Celo ... več To je računska operacija, ki je na internetu povzročila pravo malo vojno. Bitko za pravilen rezultat je bilo na milijone ljudi, ki so bili prepričani v svoj prav.Ko je Presh Talwalkar na spletu objavil računsko operacijo, se mu niti sanjalo ni, da bo sprožil tako viralen odziv. To je račun, ki je popolnoma razdvojil internet. Nekateri so prepričani, da je pravilen odgovor 1, drugi trdijo, da je pravilen rezultat 9, tretji, ki so se poglobili in korenito zapletli v računsko operacijo, pa so prepričani, da je pravilen rezultat 3. Celo števili 6 in 0 sta se znašli na seznamu odgovorov. Presh pojasni, da je pravi rezultat 9, po matematičnih pravilih, ki segajo v leto 1917, pa lahko prejmete tudi rezultat 1.

Vir - njena.si manj

Razno ogledov 160 dodan 11. 08. 2017

Komentarji 6

če želiš komentirati, se
Garlic
2 leti nazaj
Garlic
2 leti nazaj

Nwpravilno sestavljen račun. Manjka še en oklepaj, ki določa zaporedje med množenjem in deljenjem

Temida1959
Temida19592 leti nazaj

Zakaj ni tako bi ti razložil Presh Talwalkar - čeprav sama menim, da bi bil lahko oklepaj - sicer je pa važen rezultat - ne vem, kaj ni jasno tu.....

Garlic
Garlic2 leti nazaj

Matematika ni eksaktna znanost. Matematika je filozofija. Apliciranje v prakso mora imeti popoloma nedvoumna pravila. Tukaj je eden izmed zelo lepih primerov pomanjkljivih pravil v matematiki. Ko se preračunava v praksi , bodisi finančne obveznosti, bodisi fizikalne veličine, lahko pride do grdih zablod.

Garlic
Garlic2 leti nazaj

Lep primer zlorabe matematike je bil v marcu leta 1990 , leto po nastopu Anteja Markovića kot predsednika SFRJ.
Markovič je inflacijo, ki je bila v letu 1989 okrog 30% in več, na mesečni ravni, zbil na 6 % na letni ravni v letu 1990.
Banke so v letu 1989 mesečno (matematično pravilno) obračunavale obresti in jih pripisovale komitentom na njihove račune. Ob obračunu na koncu leta, pa so vse banke v SFRJ spremenile način obračunavanja, s čimer so (zopet matematično "pravilno") prišle do popolnoma drugih rezultatov. V trenutku so se pozitivna stanja na stotisočih računih spremenila v globoka negativna stanja. Matematično "pravilno" morala pa gnusna.

Temida1959
Temida19592 leti nazaj

Res je tako - najprej so se dodajale nule in smo postali kar vsi 'milijonarji' za kratek čas....

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev