kategorije

Vrhniški pirhi

Franc Grom - Primčkov s Stare Vrhnike je avtor izjemnih ˝vrhniških pirhov˝, rokodelec sodobnih mojstrovin Slovenije. Jajca najprej izpiha, potem pa lupino prevrta z nešteto drobnimi luknjicami od 3000 do 17 000, z izrednim občutkom za ritmično razporejanje ornamentov po obliki jajčne lupine. Tako nastajajo iz pirhov prave čipkaste umetnine. Življenje Franca Groma se je začelo nekega jesenskega dne, natančneje 23. novembra, leta 1940. Prvi pogled v svet je bila Stara Vrhnika, ki je vse skozi vsa nadaljna leta ostala njegova rodna in ... več Franc Grom - Primčkov s Stare Vrhnike je avtor izjemnih ˝vrhniških pirhov˝, rokodelec sodobnih mojstrovin Slovenije. Jajca najprej izpiha, potem pa lupino prevrta z nešteto drobnimi luknjicami od 3000 do 17 000, z izrednim občutkom za ritmično razporejanje ornamentov po obliki jajčne lupine. Tako nastajajo iz pirhov prave čipkaste umetnine.


Življenje Franca Groma se je začelo nekega jesenskega dne, natančneje 23. novembra, leta 1940. Prvi pogled v svet je bila Stara Vrhnika, ki je vse skozi vsa nadaljna leta ostala njegova rodna in domača vas. Šolanje najprej na Vrhniki, kasneje v Ljubljani ,ter službovanje je vsa ta leta več ali manj dobro skrivalo ustvarjalne navdihe in izzive. ko pa je zasluženi " penzion" potrkal na vrata smo tudi krajani Stare Vrhnike pričeli spoznavati neprecenljive vrednosti oblikovalskega izražanja - edinstvenega v slovenskem in tudi širšem prostoru.


Posrečen hobi je kmalu prerasel v resno umetniško delovanje po katerem danes Franca Groma poznamo kot znanega Starovrhničana, mislim seveda na izdelavo Vrhniškega pirha. Prvo priznanje na tem področju mu je dal spoštovan slovenski profesor,dr.Janez Bogataj,s katerim sta kasneje še veliko sodelovala.

Franc s svojevrstveno tehnologijo ustvarja prave čudeže. Posebnost je da izpihana jajca prevrta z drobnimi ljuknjicami- tudi preko 10 000 v eno samo lupino- v podobi najrazljičnejših vzorcev in okraskov,tako da iz pirhov nastanejo prave čipkaste mojstrovine. Pri izdelavi vzorcev črpa iz bogate slovenske ljudske ornamentike.Vrhniški pirh je edinstven dokaz bogastva sodobne ustvarjalnosti,ki temelji na slovenski kulturni dediščini.

Franc grom je na svojem domu na Stari Vrhniki gostil že mnoge obiske iz bližnjih in daljnih dežel, med drugimi tudi iz Japonske in Amerike. Svoje umetnine je razstavljal v številnih slovenskih in svetovnih mestih.to mu je prineslo tudi nekaj lepih utrinkov kot so: zahvalno pismo iz Bele Hiše,s podpisom Billa Clintona in seveda posebno naročilo japonskega cesarja,ki si je zaželel imeti Vrhniški pirh v svoji zbirki umetnin.Posebna čast pa je tudi naslovnica knjige Mojstrovine Slovenije,avtorja Dr.Janeza Bogataja,za katero so izmed več kot tristotih umetniških del ,izbrali prav pirh Franca Groma. manj

Nenavadno ogledov 4448 dodan 22. 04. 2011

Komentarji 1

če želiš komentirati, se
Maksimacek
6 let nazaj

Ewazin Kampus Australia
Odlicna oddaja za barvanje nasih slovenskih pirhov.
Cestitava.stalna povezavakoda s predvajalnikomVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Hiter seznam
Poglejte tudi
Velikonočni pirhi 1:33

Velikonočni pirhi

Specially 4099 43 komentarjev
Ledeni bajer 1:00

Ledeni bajer

zsotler 425 5 komentarjev
Pirhi 3:56

Pirhi

sevnik1950 1224 54 komentarjev
sretan uskrs 0:22
pirhi 1:01

pirhi

josjos 971 3 komentarji
Misel za veliko noč 0:27

Misel za veliko noč

realife 3658 14 komentarjev
Utrinki z bajerja 3:25

Utrinki z bajerja

zsotler 436 19 komentarjev
Rockart 3:38
VESELE VELIKONOČNE PRAZNIKE 1:19

VESELE VELIKONOČNE PRAZNIKE

fizikaby 1744 11 komentarjev
Vrhniški poligon 4:40

Vrhniški poligon

majmune3 577 3 komentarji

Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev