kategorije

Zagrebški dijaki v nevarni igri namerno padajo v nezavest

Na zagrebških srednjih šolah se je razširila nevarna igro, ki so jo dijaki poimenovali "izziv nezavesti". Med odmori namerno hitro vdihujejo in izdihujejo zrak, nato pa eden od sošolcev sunkovito stisne zrak iz njihovih pljuč in padejo v nezavest. Zdravniki opozarjajo, da so takšne "igre" lahko usodne. Kako poteka t. i. swoon challenge, so dijaki objavili na spletnem družbenem omrežju Facebook na strani "V živo z zagrebških šol". Dijaki namreč snemajo hiperventiliranje in padanje v nezavest. Po vzoru na globalno razširjeni "Ice Bucket ... več Na zagrebških srednjih šolah se je razširila nevarna igro, ki so jo dijaki poimenovali "izziv nezavesti". Med odmori namerno hitro vdihujejo in izdihujejo zrak, nato pa eden od sošolcev sunkovito stisne zrak iz njihovih pljuč in padejo v nezavest. Zdravniki opozarjajo, da so takšne "igre" lahko usodne.
Kako poteka t. i. swoon challenge, so dijaki objavili na spletnem družbenem omrežju Facebook na strani "V živo z zagrebških šol". Dijaki namreč snemajo hiperventiliranje in padanje v nezavest. Po vzoru na globalno razširjeni "Ice Bucket Challenge" (izziv polivanja z ledeno vodo) nominirajo dijake z drugih šol, ki nato izziv sprejmejo in ga prav tako posnamejo.

Zdravniki opozarjajo, da je početje dijakov nevarno, ker lahko škoduje delovanju treh izjemno pomembnih organov – možganov, srca in pljuč.

Zdravnica Jasna Krajač je za današnji Novi list pojasnila, da lahko sunkovito potiskanje zraka iz pljuč po hiperventilaciji poškoduje možgane in pljuča, kar lahko pripelje do trajne invalidnosti ali celo smrti.

V zagrebški srednji šoli v kateri so začeli nevarno igro, so strokovne službe opravile pogovore z dijaki, sledili pa bodo sestanki, na katerih bodo tudi starši. Šola je zahtevala tudi umik spornih posnetkov s Facebooka, dijake, ki so pošiljali posnetke in so sodelovali v igri, pa bodo kaznovali, navaja reški časnik.


V okviru svojih pristojnosti je ukrepala tudi hrvaška varuhinja pravic otrok Ivana Milas Klarić, ki je opozorila na tvegano obnašanje dijakov in vznemirljive vsebine na spletu, kot tudi na nasilje v kibernetskem prostoru in kršitve pravic otrok.
Hrvaški najstniki na spletnih družbenih mrežah pogosto objavljajo posnetke in fotografije, na katerih je videti, kako uničujejo šolsko premoženje, se norčujejo iz učiteljev in profesorjev ali na različne načine nadlegujejo vrstnike. Redke niso niti pornografske vsebine. manj

Nenavadno ogledov 576 dodan 22. 10. 2014

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev