kategorije

Znanstveniki na rekordni globini odkrili novo vrsto ribe

Škotski znanstveniki so na globini 8.145 metrov odkrili novo vrsto ribe. Njeno telo je podobno paglavcu, ima veliko glavo in majhne oči. Je malo večja od človekove dlani, nima pa lusk. "Česa podobnega nismo videli še nikoli," pravijo.Ekipa znanstvenikov na Univerzi v Aberdeenu je na rekordni globini 8.145 metrov odkrila novo vrsto ribe. Opazili so jo, ko so pregledovali 150-urni posnetek iz najgloblje točke pod morsko gladino, Marianskega jarka. Gre za polžjo ribo iz vrst družine Liparidae. Te živijo le v več kot 6000 metrov globoki vodi ... več Škotski znanstveniki so na globini 8.145 metrov odkrili novo vrsto ribe. Njeno telo je podobno paglavcu, ima veliko glavo in majhne oči. Je malo večja od človekove dlani, nima pa lusk. "Česa podobnega nismo videli še nikoli," pravijo.Ekipa znanstvenikov na Univerzi v Aberdeenu je na rekordni globini 8.145 metrov odkrila novo vrsto ribe. Opazili so jo, ko so pregledovali 150-urni posnetek iz najgloblje točke pod morsko gladino, Marianskega jarka.
Gre za polžjo ribo iz vrst družine Liparidae. Te živijo le v več kot 6000 metrov globoki vodi in se hranijo z rakci ter podobnimi živalmi. Na videoposnetku jo lahko vidite na približno 1,40 minute, kako plava v spodnjem levem kotu.
Znanstveniki jo opisujejo kot srhljivo ribo s telesom, podobnim paglavcu, veliko glavo in majhnimi očmi. Je malo večja od človekove dlani, nima pa lusk.

"Česa podobnega tej ribi nismo videli še nikoli, niti ni podobna ničemur, kar poznamo," je povedal Alan Jamieson iz omenjene univerze. "Ima velike, krilasto oblikovane plavuti in glavo, ki je podobna kakšnemu psu iz risanke," je opisal. "Zavedanje, da ta bitja obstajajo, je ena stvar, a ko jih vidiš v njihovem naravnem okolju in v interakciji z drugimi vrstami, je zares neverjetno," je še dodal.

Marianski jarek je globok skoraj 11.000 metrov in leži na dnu severozahodnega Tihega oceana, vzhodno od Marianskega otočja. V njem je najti zelo malo večjih rib, saj je na tej globini trda tema, temperature so blizu ledišča in pritisk pa velik. Raziskovanje na teh globinah je znanstvenikom omogočila nova robotska tehnologija. manj

Nenavadno ogledov 547 dodan 21. 12. 2014

Komentarji 0

če želiš komentirati, se

stalna povezavaVpiši email osebe, ki ji želiš priporočiti ogled videa.


Za nadaljevanje se prijavi

Za prijavo uporabi Facebook

Facebook prijava

Za prijavo uporabi geslo

Samodejna prijavapozabljeno geslo včlanitev